Regio Haarlem, verzorgingshuis, zorgindicatie vier

HAARLEM - De bestuurders van zorginstellingen in de regio Haarlem vrezen dat ouderen die afhankelijk zijn van hulp bij hun alledaagse bezigheden te laat in een verzorgingshuis terecht zullen komen, zo meldt het Haarlems Dagblad.

Zij hebben vooral zorgen over de thuissituatie van cliënten die de zogenoemde zorgindicatie vier krijgen en in de plannen langer thuis moeten blijven wonen. Olga Landstra van Zorggroep Reinalda:  “Het schrappen van lage zorgindicaties vind ik wel terecht. De AWBZ is voor onverzekerbare risico’s. De grens ligt wat mij betreft bij indicatie drie, afhankelijk van de persoonlijke situatie. Daarboven is men niet in staat zich zelfstandig aan te kleden, te douchen of te eten. Vroeger gingen zij naar een verpleeghuis”.

Het onderzoeksbureau Berenschot verwacht dat in 2020 door de regeringsplannen 800 van de 2000 verzorgingshuizen leeg komen te staan. De bestuurders van de zorginstellingen Stichting Sint Jacob, Zorggroep Reinalda, Zorgbalans, Zorgcontact en SHDH verwachten alleen deels leegstand in hun verzorgingshuizen waardoor de instellingen mogelijk zullen krimpen.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal