Franse vlag, Frankrijk

PARIJS (Novum/AP) - De Franse oud-president Nicolas Sarkozy wordt ervan verdacht dat hij de dementerende erfgename van cosmetica-imperium L'Oréal giften voor zijn campagnekas heeft ontfutseld. De onderzoeksrechter verdenkt hem van 'uitbuiting van een invalide'.

De zaak rond de 90-jarige miljardaire Liliane Bettencourt, de rijkste vrouw van Frankrijk, suddert al jaren, maar tot dusver ontsprong de 58-jarige ex-president de dans en werd hij slechts als 'bijzondere getuige' aangemerkt. Na een urenlang verhoor in Bordeaux kwam daar donderdag verandering in; Sarkozy staat nu onder verdenking. Of het gerechtelijk onderzoek ook tot een rechtszaak leidt is niet zeker.

De zaak draait om campagnedonaties in de aanloop naar de door Sarkozy gewonnen presidentsverkiezingen van 2007. Sarkozy zou van Bettencourt, die aan alzheimer lijdt, 150 duizend euro voor zijn verkiezingscampagne hebben gekregen. Een voormalige accountant van Bettencourt zei in 2010 dat deze het geld in contanten aan de penningmeester van Sarkozy's partij UMP had overhandigd. Sarkozy heeft de aantijgingen altijd vurig ontkend.

Sarkozy is de onschendbaarheid kwijt die hij als president genoot. Onmiddellijke politieke gevolgen heeft het gerechtelijk onderzoek niet. De oud-president keerde na zijn nederlaag tegen de huidige president François Hollande de politiek en de schijnwerpers de rug toe.

De afgelopen weken deed het gerucht de ronde dat de conservatieve Sarkozy, nog altijd de lieveling van veel rechtse Fransen, zou broeden op een terugkeer in de politiek. Vervolging zou hem de pas kunnen afsnijden.