Rolstoel, bejaarde

LEIDEN - De kortdurende revalidatiezorg voor ouderen valt sinds begin dit jaar onder de zorgverzekeringswet. Voorheen was deze zorg verzekerd via de regeling voor bijzondere ziektekosten (AWBZ). Deze overgang is voor veel ouderen een vooruitgang, zo voorspelt hoogleraar Wilco Achterberg van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

“Veel ouderen gaan nu betere zorg krijgen”, aldus de hoogleraar Institutionele Zorg en Ouderengeneeskunde. Hij doet zijn uitspraak naar aanleiding van de resultaten van onderzoek naar deze overgang, dat het LUMC, in samenwerking met het VU medisch centrum in Amsterdam en Maastricht UMC+ verrichtte op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Vorige maand signaleerde Achterberg dat een deel van de ouderen door de nieuwe regeling tussen wal en schip dreigt te vallen. Bijvoorbeeld ouderen die nog thuis wonen en na een val gerevalideerd moeten worden. Om in aanmerking te komen voor revalidatiezorg onder de zorgverzekeringswet moet er de verwachting zijn dat de oudere weer naar huis kan. Over hoe sterk die verwachting moet zijn, zijn volgens hem echter nog geen duidelijke afspraken gemaakt.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz