Muziek, bladmuziek

BEEKBERGEN - Muziek en bewegen moet een vanzelfsprekend onderdeel zijn van de dagelijkse zorg voor mensen met dementie. Dat stellen de auteurs van het boek ‘Muziek en bewegen bij dementie’.

Afgelopen woensdag werd het boek in verpleeghuis Markenhof in Beekbergen aangeboden aan bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Menzis Roger van Boxtel en directeur Innovatiefonds Zorgverzekeraars Ine van Hest. Beide organisaties maakten het boek mede mogelijk.

Muziektherapie helpt onrust, agressie en ander probleemgedrag voorkomen en zorgt ervoor dat de dementerende lekkerder in zijn vel zit. Ook psychomotorische therapie heeft dat effect. Maar lang niet alle verpleeg- en verzorgingshuizen beschikken over muziek- of bewegingstherapeuten en niet alle bewoners krijgen een van deze therapieën aangeboden. De zorgverzekeraar zal het boekje met een bijbehorende dvd daarom bij alle verpleeginstellingen verspreiden.

Het boek geeft achtergrondinformatie en praktische handvatten aan mantelzorgers en verzorgenden die de kwaliteit van leven willen verbeteren. Een van de auteurs is Annemieke Vink, psychologe en docente muziektherapie aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede. Zij ontwikkelde de afgelopen jaren samen met muziektherapeuten, verzorgenden, activiteitenbegeleiders en bewegingstherapeuten tien muziek- en bewegingsadviezen die eenvoudig toepasbaar zijn in de dagelijkse zorg thuis en in het verpleeghuis.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz