Ziekte, oudere

UTRECHT (Novum) - De langdurige griepepidemie en het koude weer lijkt dit jaar voor fors meer sterfgevallen te zorgen. In de eerste drie maanden van het jaar zijn de gemiddelden veel hoger dan in andere jaren, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gemiddeld stierven in de eerste dertien weken van 2013 meer dan drieduizend mensen per week.

In andere jaren werd slechts een aantal weken de drieduizend gehaald maar nooit was het aantal overledenen zo lang zo hoog. Er sterven vooral meer ouderen. Volgens een woordvoerder van het CBS was in de afgelopen jaren al vaker sprake van een stijging ten opzichte van andere wintermaanden. In de winter overlijden volgens hem sowieso altijd meer mensen.

Behalve aan kou en griep is de stijging ook toe te schrijven aan het feit dat er steeds meer ouderen in Nederland komen. Het aantal overlijdensgevallen blijft daardoor op middellange termijn toenemen. Volgens de woordvoerder is dat 'onontkoombaar'. Een warme winter kan het aantal sterfgevallen wel tijdelijk drukken.

Gezondheidsinstituut Nivel meldde vorige week dat de griepepidemie die al zestien weken heerst de langste is in twintig jaar. De epidemie is overigens wel bijna voorbij. Van een epidemie wordt gesproken als huisartsen twee weken achter elkaar meer dan 51 op de honderdduizend mensen met griepachtige klachten rapporteren. Vorige week kampten nog 52 op de honderdduizend met griepverschijnselen.