Rechtzaak, hamer

ZOETERMEER - Medewerkers van het inmiddels failliete Faveo vreesden dat Aafje, dat vanaf 23 april de thuiszorg in een groot deel van Rotterdam verzorgt, hen een slechter contract zou aanbieden. De kortgedingrechter van de rechtbank in Rotterdam oordeelde echter dat de cao-arbeidsvoorwaarden gelijk moeten blijven, zo meldt de Abvakabo FNV.

Op 12 maart had de vakbond door tussenkomst van diezelfde rechter met Aafje een overeenkomst gesloten over de inschaling van werknemers. Die bleken echter niet te worden nageleefd, aldus de vakbond.

Volgens de rechter verkeert Aafje, dat de gemeentelijke aanbesteding won, nu wel in een lastige positie. De Rotterdamse wethouder Florijn is het weliswaar eens dat de cao VVT van toepassing is, maar hij berekende het tarief hier niet op. Die is te laag vastgesteld om te kunnen bezuinigen op de huishoudelijke verzorging.

De rechter vindt echter dat het probleem op een ander niveau moet worden opgelost. Overigens is de vakbond van mening dat de Rotterdamse gemeenteraad het vonnis van de rechter moet wegen en opnieuw naar de tarieven moet kijken.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz