Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

DEN HAAG (Novum) - Ruim dertigduizend huishoudens kunnen binnenkort een bezoek verwachten van controleurs die bekijken of het geld dat zij ontvangen via het persoonsgebonden budget (pgb) wel volgens de regels wordt besteed. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) wil zo fraude met deze zorggelden voorkomen, bevestigt een woordvoerder vrijdag na berichtgeving hierover in De Telegraaf.

De controleurs worden preventief ingezet tot eind 2014. Het gaat voornamelijk om mensen die hun pgb aanvragen via een bemiddelingskantoor. Van Rijn kondigde in december al extra maatregelen aan om gesjoemel met pgb's te voorkomen. Zo werden er 22 extra inspecteurs aangesteld die zich fulltime richten op fraude. De staatssecretaris vermoedde destijds dat er voor tientallen miljoen euro's wordt gefraudeerd.

Met een pgb kunnen mensen zelf zorg inkopen. Het systeem is gevoelig omdat de administratie van veel patiënten vaak uit handen wordt gegeven. Voor bemiddelaars is het dan eenvoudig om een deel van het zorggeld in eigen zak te steken.

Het meest recente geval kwam afgelopen week aan het licht. Yvonne B. en haar vriend Ramon B. worden ervan verdacht voor achthonderdduizend euro te hebben gefraudeerd. De fraude ging schuil achter de stichting Vrienden van Tom.