Normal_gemeente_amsterdam

AMSTERDAM (Novum) - De gemeente Amsterdam wil jaarlijks 17,8 miljoen euro extra gaan bezuinigen. De maatregel moet de begroting kloppend maken en bovendien ruimte opleveren voor een aantal investeringen. Dat staat in de gemeentelijke begroting voor volgend jaar, die vrijdag naar de gemeenteraad is gestuurd.

Amsterdam wil de miljoenen bezuinigen door centrale diensten niet langer te compenseren als zij hun personeel een inflatiecorrectie geven op hun loon. De maatregel was al tijdelijk ingevoerd voor 2013 en 2014, maar wordt nu permanent gemaakt.

Het college van burgemeester en wethouders wil 'op bescheiden schaal' blijven investeren in de stad. Zo wordt 32,3 miljoen uitgetrokken voor geavanceerd medisch onderzoek in de stad en verduurzaming van bestaande woningen.

Voor armoedebestrijding wordt 21,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Amsterdam steekt daarnaast een onbekend bedrag in de voorbereiding van de overheveling van de AWBZ en de jeugdzorg naar de gemeente in 2015.

De gemeente Amsterdam kondigde al eerder aan de komende jaren ongeveer vierhonderd miljoen euro te moeten bezuinigen. Tot en met 2016 verdwijnen daardoor vijftienhonderd banen bij de gemeente. De gemeente Amsterdam doet jaarlijks ongeveer zes miljard euro aan uitgaven.