KNMG logo

DEN HAAG (Novum) - De wettelijke mogelijkheden voor euthanasie bij dementerenden moeten worden beperkt. Dat bepleit artsenorganisatie KNMG donderdag in een gesprek met minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD), schrijft de Volkskrant. Het overleg is omstreden omdat een klein deel van de artsen tegen scherpere eisen is.

Over de euthanasiewet wordt al enkele maanden gesteggeld. Grondlegger van die wet Els Borst (D66) zei in februari tegen Zembla dat artsen de wet verkeerd uitvoeren omdat ze schriftelijke euthanasieverklaringen naast zich neerleggen. Van de KNMG mogen artsen geen euthanasie bij een dementerende patiënt uitvoeren als hij zijn euthanasiewens niet meer kan bevestigen. Ook niet als de patiënt eerder schriftelijk heeft aangegeven niet meer te willen leven als hij dementeert.

Het standpunt van de KNMG is daarmee scherper dan de wet. Volgens de wet mag een arts euthanasie bij een dementerende patiënt uitvoeren als er een wilsverklaring is. "Het kan niet dat een beroepsgroep een eigen interpretatie van de wet kiest", zei Borst daarover. Nu wil de KNMG dat de wet in overeenstemming wordt gebracht met de richtlijn. Bij het overleg dat de KNMG donderdag met Schippers voert is Borst ook aanwezig.