Cliëntenbelang Amsterdam

AMSTERDAM - De invoering van een noodwet die gemeenten eerder zal laten beschikken over de gegevens van mensen die langdurige zorg nodig hebben valt niet overal even goed. Cliëntenbelang Amsterdam is er geen voorstander van en ziet liever dat gemeenten meer tijd krijgen.

De noodwet werd deze week door de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (VVD) van Zorg bepleit in Den Haag, mede namens de VNG en de G4. Van der Burg stelt dat de noodwet nodig is om de bezuinigingen op de langdurige zorg efficiënt uit te voeren.

Cliëntenbelang Amsterdam wil, net als verschillende landelijke cliëntenorganisaties, liever dat gemeenten meer tijd zullen krijgen om de overgang goed te laten verlopen. "De gemeenten moeten rustig afwachten of de besluiten over de veranderingen in de langdurige zorg ongewijzigd door de Tweede en Eerste Kamer komen. Als blijkt dat er dan te weinig tijd is, jammer, maar dan moeten de wijzigingen later doorgevoerd worden", aldus directeur Ad Warnar. De organisatie wil tevens weten welke gegevens over de patiënten er zullen worden verstrekt en stelt dat de gegevens over de indicatiestelling voldoende zouden moeten zijn. Op die manier moet de privacy van de patiënt zoveel mogelijk gewaarborgd worden.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem