Unie KBO

DEN BOSCH - Ouderenorganisatie Unie KBO zou graag zien dat alle ouderen in Nederland gebruik gaan maken van een tablet. Op die manier moeten zij langer in staat zijn hun zelfstandigheid te behouden.

Unie KBO is daarom samen met zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea en zorginnovator Focus Cura begonnen met het aanbieden van iPads aan ouderen. De bezuinigingen van de overheid, waardoor ouderen meer op zichzelf en hun directe omgeving zijn aangewezen, maken dit hard nodig volgens de organisatie.

Via de tablets moeten de ouders beter in staat zijn om een stevig sociaal netwerk te onderhouden. Ook kunnen ze eenvoudiger gebruikmaken van diensten als beweegtips via filmpjes, administratieve thuiszorg op afstand en de veilige omgang met medicatie via de app-otheek.

Om deze overgang te maken is de Unie KBO deze week begonnen met een pilot in Den Helder, waarbij 25 ouderen een voorgeprogrammeerde iPad krijgen. Een vrijwillige begeleider zal de ouderen hulp bieden met het apparaat en zal ervoor zorgen dat de juiste updates zijn geïnstalleerd. De organisatie wil dat uiteindelijk alle Nederlandse ouderen via een KBO-lidmaatschap eenvoudig een tablet kunnen aanschaffen.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem