www.rijksoverheid.nl

Mantelzorgers en zorgvrijwilligers hebben vandaag in Utrecht hun ervaringen gedeeld met staatssecretaris Martin van Rijn (VWS). De staatssecretaris is benieuwd naar hun verhalen, omdat mantelzorg een grote rol zal spelen in zijn hervormingen van de langdurige zorg. ‘Mantelzorgers en zorgvrijwilligers zijn cruciaal voor het goed functioneren van de zorg’, aldus Van Rijn.

De staatssecretaris schoof aan tafel bij mantelzorger Henriëtte Verweij, zorgvrijwilliger Corrie de Gier, Ilse Nederend, (consulent Stichting Samenleving Lopik), vrijwillig coördinator Yvon van Rhoon en Ina de Korte, wethouder sociale zaken van de gemeente Lopik. Aan tafel werd gesproken over ondersteuning bij langer thuis wonen, mantelzorg in een instelling en het verlichten van het werk van mantelzorgers en zorgvrijwilligers.

Meer voor elkaar betekenen
De staatssecretaris was na afloop tevreden. ‘Ik zal nooit van mensen vragen om professionele zorg over te nemen. Wat ik wél zal vragen is meer voor elkaar doen, meer naar elkaar omzien en meer voor elkaar betekenen. En deze mensen weten waar ze het over hebben. Met hetgeen ik vandaag gehoord heb, kan ik aan de slag om de ondersteuning van mantelzorgers en zorgvrijwilligers te verbeteren’, aldus Van Rijn. De bewindspersoon wil voor het zomerreces van de Tweede Kamer (5 juli) zijn visie op mantelzorg naar de Kamer te sturen.
 
Tafel van Vijf
Van Rijn was in Utrecht met ‘de Tafel van Vijf’, die draait om de invalshoek van de cliënt. Met deze tafel trekt de staatssecretaris door Nederland, op zoek naar de verhalen van zorgvrijwilligers, tips van mantelzorgers en inzichten van zorgprofessionals. Aan het eind van elke bijeenkomst schrijven de deelnemers hun wens of zorg op het tafelblad. Zo ontstaat een tafel met uiteindelijk zestig wensen en zorgen, die meegaat naar Den Haag. 
 
In samenwerking met Mezzo en de NOV
Deze editie van de Tafel van Vijf (#tafel5) is in nadrukkelijke samenwerking met Mezzo – de landelijke vereniging van Mantelzorg en Vrijwilligerszorg – en de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) georganiseerd.
 
De volgende Tafel van Vijf wordt op 15 juli georganiseerd in Leiden. Het onderwerp is dan domotica, technologische ontwikkelingen in de woonomgeving.