Normal_scootmobiel

Doordat steeds meer mensen een scootmobiel hebben, is het aantal ongelukken op straat waarbij een scootmobiel is betrokken flink omhoog gegaan. Verreweg de meeste ongevallen zijn eenzijdig en gebeuren doordat de voertuigen met hun bestuurders omvallen. Dat meldt RTL Nieuws.

Op verzoek van het Ministerie van Veiligheid en Infrastructuur is door VeiligNL onderzocht wat de belangrijkste oorzaken zijn van ongevallen met scootmobielen. Naast het kantelen van het voertuig zijn er ook veel incidenten door een aanrijding met andere weggebruikers, een botsing met een verhoogde stoeprand, of door bedieningsfouten.

Van de mensen die in 2011 een ongeluk hadden met hun scootmobiel moesten er ongeveer 2000 naar de Spoedeisende Hulp. Hiervan is een derde opgenomen in het ziekenhuis. Iets meer dan de helft van de slachtoffers is vrouw, twee van de drie zijn 65 jaar of ouder. Twee derde van de slachtoffers leidt aan overgewicht. Overigens laat een kwart van de slachtoffers na een ongeluk de scootmobiel liever staan vanwege lichamelijke klachten of omdat ze bang zijn geworden.

Het Ministerie van Veiligheid en Infrastructuur biedt op de website www.blijfveiligmobiel.nl hulp bij het kiezen van een geschikte scootmobiel. Daarnaast is er een rijvaardigheidscursus ontwikkeld waar gemeenten gebruik van kunnen maken.

© Nationale Zorggids