Stockfreeimages: Ouderen aan zee

Zorginstellingen voor ouderen zijn niet voldoende voorbereid op een eventuele hittegolf. Dit blijkt uit onderzoek van de afdeling Sociale Geneeskunde van het AMC. Dit meldt Zorgvisie.

De artsen van het AMC concluderen dat de adviezen uit het Nationaal Hitteplan nog onvoldoende worden opgevolgd. Dit plan werd in 2007 ingevoerd nadat West-Europa in 2003 en 2006 werd getroffen door een hittegolf. Onverwacht veel mensen bezweken aan de plotselinge hoge temperaturen. Vooral ouderen bleken kwetsbaar voor de temperatuurstijging. 
 
Het Nationaal Hitteplan noemt veertig maatregelen die kwetsbare ouderen moeten beschermen tegen extreem hoge temperaturen. Het AMC deed onderzoek naar de opvolging van deze aanbevelingen bij verschillende zorginstellingen in Amsterdam. Het bleek dat slechts de helft van de instellingen had het advies opgevolgd om airconditioning te installeren. Ruim veertig procent heeft geen andere voorziening tegen hitte dan zonnewering. Tweederde van de instanties heeft wel een hitteprotocol klaarliggen. 
 
Naar verwachting zullen hittegolven in de toekomst vaker voorkomen. Het aantal dagen waarbij de temperatuur boven de 25 graden komt, zal tot 2050 verdubbelen. Daarnaast neemt de groep kwetsbare ouderen onder de bevolking toe. 
 
© Nationale Zorggids