Normal_zonneschijn

Ouderen die te weinig vitamine D binnenkrijgen, hebben vaker moeite met fysieke handelingen, zoals opstaan uit een stoel, traplopen of wandelen. Dit blijkt uit onderzoek van het VU medisch centrum in Amsterdam. Dat meldt VUmc.

Vitamine D speelt een cruciale rol bij het sterk maken en houden van botten en mogelijk spieren. Het lichaam maakt vitamine D aan onder invloed van zonneschijn, maar de wetenschappers schatten dat ongeveer vijftig procent van de ouderen een tekort heeft aan de stof.

'We zien dat ouderen die een tekort hebben aan vitamine D meer kans lopen om beperkt te worden in hun mobiliteit', zegt drs. Evelien Sohl, onderzoeker van het VUmc. 'Uit eerdere onderzoeken weten we dat mensen met beperkingen ook meer kans hebben om in een verpleeginrichting terecht te komen en dat ze een hogere kans hebben op overlijden.'

Het onderzoek maakt deel uit van de Longitudinal Aging Study Amsterdam, waarvoor honderden ouderen onderzocht worden. In de oudste groep van proefpersonen rapporteren de meeste mensen met een redelijk tot prima vitamine D-niveau geen enkele fysieke beperking. Uit de andere groep met een te laag vitamine D-niveau meldt zeventig procent minstens één beperking. Het onderzoek werd op 17 juli gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

© Nationale Zorggids