Normal_rolstoel_hand_ouderen_bejaarden
Het gros van zelfstandig wonende ouderen wil ook zelfstandig blijven wonen wanneer ze zorg en ondersteuning nodig hebben. Het probleem is dat er een groot tekort is aan woningen die zijn afgestemd op senioren en mensen met een beperking. Zo blijkt uit onderzoek van ouderenorganisatie ANBO onder 1700 eigen leden dat maandag bekend werd. Dit meldt Telegraaf.
 
Uit het onderzoek van de ANBO blijkt dat 90 procent van de ouderen bereid is te verhuizen naar een aangepaste woning opdat de partner die zorg nodig heeft thuis kan blijven wonen. In de helft van de gevallen is de huidige woning van de ondervraagden daarvoor ongeschikt.
 
Uit eerder onderzoek is al gebleken dat een derde van de zelfstandig wonende ouderen een gelijkvloerse of rolstoelgeschikte woning heeft. De meerderheid woont in een eengezinswoning of portiekflat zonder lift. De ANBO vindt dat er meer gelijkvloerse woningen moeten komen die toegankelijk zijn voor rollators en rolstoelen. Hiervoor is samenwerking van seniorenorganisaties, zorgaanbieders, gemeenten en woningbouwcorporaties noodzakelijk op lokaal niveau. De organisatie hoopt dat minister Stef Blok van Wonen het probleem zal oppakken. 
 
© Nationale Zorggids