Normal_kunstgebit_gebit_tanden_mond_prothese

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat tijdens inspecties beter toezien op de kwaliteit van mondzorg in de ouderenzorg. De IGZ heeft laten weten na het ontvangen van signalen over onvoldoende kwaliteit in de mondzorg.

Mondzorg is een belangrijk onderdeel in de zorg voor ouderen. Een slechte mondgezondheid kan voor ouderen ernstige gevolgen hebben, zoals ondervoeding, ontstekingen, pijn en smaakstoornissen. Een goede mondgezondheid draagt bij aan de kwaliteit van leven.

De verantwoordelijkheid voor het leveren van mondzorg aan ouderen met een CIZ-indicatie voor verblijf en behandeling ligt bij de verpleeg- en verzorgingshuizen. In 2007 is de richtlijn 'Mondzorg voor zorgafhankelijke cliënten in verpleeghuizen' opgesteld. Hierin staat omschreven waaraan kwalitatief goede mondzorg moet voldoen.

De inspectie heeft aangekondigd in de tweede helft van 2013 het onderwerp mondzorg mee te nemen tijdens inspectiebezoeken aan verpleeg- en verzorgingstehuizen. De resultaten uit de rapporten van deze inspecties zullen worden gebundeld tot een samenvattend rapport over mondzorg in de ouderenzorg, dat naar verwachting in de eerste helft van 2014 zal verschijnen.

© Nationale Zorggids