Normal_eenzaam_ouderen_bejaard
Een integrale aanpak van eenzaamheid bij ouderen kan een kostenbesparing opleveren van 1 tot 2 miljard euro, concludeert onderzoeksbureau Booz & Company. In opdracht van de Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan deed het bureau onderzoek naar mogelijke alternatieven in de langdurige zorg. Dit meldt Zorgvisie.
 
Uit ontevredenheid over de bezuinigingen in de langdurige zorg gaf zorgorganisatie Cordaan opdracht voor het onderzoek. “We vroegen ons af wat de alternatieven zijn voor het bezuinigingsprogramma. Wij vinden ook dat je de kosten moet beheersen, maar schrappen van zorg verandert niets aan het systeem.”, zegt bestuursvoorzitter Eelco Damen.
 
Booz & Company adviseert een integrale bestrijding van eenzaamheid onder ouderen met wijkgerichte teams. Uit internationaal onderzoek blijkt dat eenzame mensen vaker naar het ziekenhuis gaan en een grotere kans hebben om dementie te ontwikkelen, zegt hoofd van de afdeling gezondheidszorg Ab Klink bij Booz & Company. Vanaf 1 januari 2014 gaat Amsterdam experimenteren met de integratie van ouderenzorg en welzijnswerk in vijf wijken verspreid over de stad. Zorgorganisatie Cordaan wil dat de bestrijding van eenzaamheid een van de speerpunten wordt en dat wordt gemeten of een integrale aanpak leidt tot minder gebruik van duurdere zorg.
 
© Nationale Zorggids