Logo_logo_igz_inspectie_gezondheidszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft op 6 augustus de vier locaties van Stichting Zorgverlening De Friese Wouden onder verscherpt toezicht gesteld. Bij De Friese Wouden zijn de hygiëne en infectiepreventie structureel niet op orde.

De IGZ is bezig met een breed onderzoek naar hygiëne en infectiepreventie in de ouderenzorg. Als onderdeel van dat onderzoek bracht de inspectie op 5 maart 2013 een onaangekondigd bezoek aan verpleeg- en verzorgingshuis Berchhiem van De Friese Wouden. Tijdens dat inspectiebezoek bleek dat de persoonlijke hygiëne van medewerkers veel te wensen overliet. Er was op de bezochte afdelingen onvoldoende aandacht voor handenhygiëne. Medewerkers droegen niet de juiste kleding of droegen sieraden. Ook de persoonlijke hygiëne voor de cliënten bleek onvoldoende, omdat bijvoorbeeld douchematten en rolstoelen niet schoon waren en in sommige gevallen stuk. Daarnaast kon de instelling niet aantonen dat er een schoonmaakschema was.

Tijdens een vervolgbezoek op 19 juli constateerde de inspectie dat de situatie in het verpleeg- en verzorgingshuis Berchhiem onvoldoende verbeterd was. De verbeteracties waren weliswaar verwerkt in plannen van aanpak maar moesten voor bijna alle onderdelen nog worden ingevoerd.

De IGZ vindt dat de zorgorganisatie onvoldoende kennis en besef heeft van het belang van voorzorgsmaatregelen om infecties en uitbraken van infectieziekten te voorkomen en dat het management onvoldoende stuurt op infectiepreventie. Daarom stelt de inspectie voor drie maanden verscherpt toezicht in op alle locaties van De Friese Wouden. De Friese Wouden moet op korte termijn een externe audit laten uitvoeren en verdere verbeteringen doorvoeren. De IGZ zal de vorderingen nauwlettend volgen, onder andere met onaangekondigde bezoeken.