Normal_normal_leeg_ziekenhuisbed_ziekenhuis

(Novum) - Verpleeg- en verzorgingshuizen dwingen nabestaanden soms te snel een kamer leeg te halen na het overlijden van een dierbare. Officieel hebben ze daar zeven dagen de tijd voor maar die regel wordt lang niet altijd nageleefd, zo meldt de Consumentenbond na onderzoek onder 152 verschillende verpleeg- en verzorgingshuizen.

In sommige gevallen moeten kamers al binnen een of twee dagen ontruimd zijn. Zo was een overledene nog niet eens gecremeerd, terwijl de kamer al leeg moest. In een ander verzorgingshuis waren de spullen al in vuilniszakken in de berging gezet. Volgens de Consumentenbond geeft verder veertig procent van de verpleeg- en verzorgingshuizen geen of onjuiste informatie over de termijn voor het leeghalen van de kamer.

De Consumentenbond heeft brancheorganisatie Actiz, het ministerie van Volksgezondheid en de Nederlandse Zorgautoriteit in een brief op de hoogte gebracht van de problemen. De bond roept in de brief op om in te grijpen.

"De schrijnende situatie die nu in veel gevallen ontstaat is niet acceptabel. Verpleeg- en verzorgingshuizen moeten zich houden aan de algemene voorwaarden", aldus de Consumentenbond.