Normal_factuur_rekening_betaling_betalen

In 2012 is per huishouden gemiddeld bijna 2.700 euro aan zorgpremie betaald, wat neerkomt op 225 euro per maand. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Dat meldt Gezondheidsnet.

Dit bedrag van 225 euro is inclusief de premies voor eventuele aanvullende verzekeringen. Ouderen blijken vaker aanvullend verzekerd dan jongeren. Oudere alleenstaanden betalen gemiddeld vijftien euro per maand meer in vergelijking met alleenstaanden van 65 jaar of jonger, waarvan één op de vijf geen aanvullende verzekering heeft.

Ook paren met een 65-plusser als hoofdkostwinner betaalden meer dan jongere paren. Met gemiddeld 275 euro per maand was hun premie 20 euro hoger. Voor paren met uitsluitend minderjarige kinderen was de zorgpremie ongeveer even hoog als voor paren zonder kinderen, omdat deze kinderen gratis meeverzekerd waren.

Om de zorgpremie betaalbaar te houden krijgen huishoudens onder een bepaald inkomensniveau zorgtoeslag. In 2011 ontvingen zes op de tien huishoudens een toeslag van gemiddeld rond de 1.000 euro per jaar. Dat komt neer op een compensatie van ongeveer 85 euro per maand.

© Nationale Zorggids