Normal_copyright_stockfreeimages_ouderen_zee_bejaarde_zwemmen

Bijna negen op de tien senioren die op vakantie gaan doen dat zonder kleinkinderen of kinderen. De vijftigplussers zoeken dan vooral rust om bijvoorbeeld nieuwe vrienden te maken of om een boek te lezen. Wel draagt een kwart van de opa’s en oma’s soms wel eens financieel bij aan de vakantie van kinderen en kleinkinderen. Dat meldt de ANBO.

De belangenorganisatie voor ouderen deed onderzoek onder ruim 1500 leden in de leeftijd van 50 tot 85 jaar. Als ouderen een financiële bijdrage leveren aan de vakantie van hun kinderen en kleinkinderen nemen ze meestal een kwart van het vakantiebudget voor hun rekening. Ruim vijfentwintig procent daarvan gaf aan zelfs tot maximaal de helft van de vakantiekosten voor kinderen en kleinkinderen te vergoeden.

ANBO-directeur Liane den Haan: 'Grootouders zetten zich vaak met hart en ziel in als oppasouders voor hun kleinkinderen. De eigen vakantie is blijkbaar een moment om even afstand te nemen. Het is wel opvallend dat een kwart van de senioren meebetaalt aan de vakantie van kinderen en kleinkinderen. Een iets groter aandeel van de respondenten gaat zelf niet met vakantie, dus of daar een relatie bestaat?'

Bijna vier op de tien senioren laat weten vroeger vaker op vakantie te zijn gegaan dan nu; voor een bijna even groot aantal is er geen verschil. Culturele vakanties, bungalow- en kampeervakanties zijn populair. Als meest geliefde bestemming wordt Nederland genoemd (33,6 procent). 27,6 procent geeft de voorkeur aan West-Europa en 23,1 procent van de respondenten gaat het liefst op vakantie naar Zuid-Europa. Gemiddeld wordt tussen de 500 en 1.000 euro besteed. De voorkeur gaat met bijna zestig procent uit naar eigen vervoer. Bij de keuze tussen groepsreis of zelf regelen kiest ruim tachtig procent voor zelf regelen. Bijna 600 respondenten (38,6%) vindt het inkomen niet toereikend om zo vaak op vakantie te gaan als men zou willen.

© Nationale Zorggids