Normal_ondernemers_zakenmensen_mensen_samenwerken_werk

Voor werkloze 55-plussers lijkt vrijwilligerswerk de beste manier om een 'echte' baan te vinden. Volgens ouderenombudsman Jan Romme moeten de regels voor het doen van vrijwillig werk voor werkloze ouderen versoepeld worden. Dat meldt het NRC.

Uit een enquête onder duizend werkloze 55-plussers blijkt het doen van vrijwilligerswerk verreweg de beste oplossing om de kans op een baan te vergroten. Andere keuzes die de kans op een baan kunnen vergroten, zoals deeltijd-vut, demotie, bijscholing of het accepteren van minder salaris worden minder vaak genoemd.

Door vrijwilligerswerk blijven mensen actief, ze maken deel uit van de samenleving, leren nieuwe mensen kennen en komen in aanraking met voor hen onbekende delen van de samenleving, laat Romme in een gesprek met Trouw weten. Als probleem wordt genoemd dat de uitkeringsinstantie UWV vrijwilligerswerk aan regels bindt, omdat het onbetaalde werk het vinden van een betaalde baan niet in de weg mag staan. Er zijn bijvoorbeeld regels over de maximale hoogte van de onkostenvergoeding, over de combinatie met de sollicitatieplicht en over de gevolgen voor de uitkering.

'De overheid neemt een heel onvriendelijke houding aan ten opzichte van vrijwilligerswerk', concludeert de ombudsman voor ouderen. Zijn Ouderenfonds presenteert daarom een voorstel aan minister Asscher waarin vrijwilligerswerk een erkende route wordt naar betaald werk.

© Nationale Zorggids