Normal_pillen_medicatie_medicijnen
Ruim de helft van de patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten gebruikt geen maagzuurremmers zoals wordt aanbevolen door de Nederlandse Expertgroep Medicatieveiligheid. Dit meldt onderzoeksinstituut NIVEL.
 
Patiënten met een grote kans op hart- en vaatziekten krijgen vaak preventief een lage dosering aspirine voorgeschreven. Aspirine vermindert het risico op hart- en vaatziekten maar heeft als bijwerking dat er maag- en darmklachten optreden die kunnen leiden tot een maagzweer of maagbloeding. Vooral ouderen en mensen die al een maagzweer hebben gehad krijgen maagzuurremmers om deze bijwerkingen te verminderen en complicaties te voorkomen. In een voorstel van 2009 beveelt de Nederlandse Expertgroep Medicatieveiligheid het gebruik van maagzuurremmers aan.
 
Uit onderzoek onder huisartspraktijken die zijn aangesloten bij het Landelijke Informatie Netwerk Huisartsenzorg blijkt dat in 2010 46 procent van de patiënten met hart- en vaatziekten die een lage dosis aspirine krijgen, ook maagzuurremmers gebruikt. 36 procent van de patiënten krijgt geen maagzuurremmers voorgeschreven en 18 procent neemt de medicijnen onregelmatig in. “Het onderzoek is een jaar na de introductie van de aanbeveling uitgevoerd, maar dit betekent dat er toch echt nog wel iets te verbeteren valt,” zegt NIVEL-programmaleider Joke Korevaar.
 
© Nationale Zorggids