Normal_oud_koppel_bejaard_mensen_lachen_dansen

Zorgorganisatie Vierstroom uit Gouda gaat bij alle zestien verzorgings- en verpleeglocaties mantelzorg 'moreel verplichten'. Familie of andere naasten krijgen het dringende verzoek om minimaal vier uur per maand een bijdrage te leveren aan het welzijn van de bewoners. Dit meldt Trouw.

Het afgelopen jaar heeft Vierstroom onderzocht of naasten verplicht kunnen worden te helpen als hun ouder of partner wordt opgenomen. Dat bleek niet mogelijk. Als iemand een indicatie heeft, mag een instelling niet weigeren. Vierstroom doet daarom de dringende oproep tot eigen initiatief aan familie om zich om het welzijn van hun naaste te bekommeren. Op drie proeflocaties werd familie van achttien nieuwe bewoners verteld dat mantelzorg een gewoonte is. Ze kregen het dringende advies om iets te doen in de huiselijke sfeer zoals wandelen, koffie schenken, spelletjes doen of koken.
 
De directie van Vierstroom concludeert dat de participatie van familie op de proeflocaties is gestegen. De families en andere naasten van vijftien van de nieuwe bewoners reageerden enthousiast, twee families gingen na aarzeling mee in het plan, één zoon besloot voor zijn moeder een ander verpleeghuis te zoeken. “Het is zonneklaar dat de meeste mensen er geen moeite mee hebben als we zeggen dat het de gewoonte is minimaal vier uur per maand iets te doen,” zegt Jeroen van den Oever, bestuurder van Vierstroom. 
 
In de proefperiode hebben medewerkers de stemming onder de bewoners gepeild. Uit de proef bleek dat het welzijn van cliënten, zoals verwacht, verbetert als er meer aandacht is van de omgeving. Het team van Vierstroom is ervan overtuigd dat actieve betrokkenheid van het netwerk een ' kritische voorwaarde' is voor kleinschalig wonen. 
 
© Nationale Zorggids