Normal_hond

Dementerende ouderen hebben baat bij het gezelschap van een hond. Wanneer zij regelmatig met  hun hond activiteiten ondernemen, verbetert hun fysieke en mentale gezondheid. Dit meldt Medical Facts.

Onderzoekers van de University of Maryland deden onderzoek naar de invloed van honden op ouderen met dementie. Tijdens een programma van drie maanden werden dementerende ouderen gevolgd die in een zorginstelling woonden. Ouderen die het programma volgden, ondernamen twee keer in de week gedurende 60 tot 90 minuten iets met hun hond, zoals wandelen, borstelen, eten geven en spelen. 
 
De gezondheid van de deelnemers werd vergeleken met de gezondheid van dementerende ouderen die niet aan het programma deelnamen. De eerste groep bleek een betere fysieke gezondheid te hebben, ze waren minder depressief en deden meer aan lichaamsbeweging. Ook hun grove en fijne motoriek bleek verbeterd. De ouderen vonden het gezellig en stimulerend om actief bezig te zijn met de honden. De onderzoekers denken dat het programma mogelijk dementerende ouderen in staat stelt langer zelfstandig te blijven waardoor opname in een verzorgingshuis uitgesteld kan worden.
 
© Nationale Zorggids