Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft gezegd dat hij graag zou zien dat zorgverzekeraars bij het inkopen van zorg gaan meewegen of de zorgaanbieder ook een goede positie van de mantelzorger heeft opgenomen. Dat meldt Zorgvisie.

Van Rijn deed zijn uitspraak in een reactie op de berichtgeving over zorgorganisatie De Vierstroom, die na een succesvolle proef besloot om vaste afspraken over mantelzorg te maken met familie. De 'verplichte mantelzorg' past volgens de staatssecretaris in zijn beleid. Hij ziet een rol voor zorgverzekeraars om bij de zorginkoop de mantelzorginzet mee te nemen.

Volgens bestuurder Jeroen van den Oever van De Vierstroom is er 'geen sprake van verplichting van mantelzorg’. Hij benadrukt dat hij geen cliënten mag weigeren als familie geen mantelzorg zou willen bieden. 'Dat is vastgelegd in het zorgcontract met zorgverzekeraars, zij hebben zorgplicht voor hun premiebetalers', aldus Van den Oever. Wel kunnen de verzekeraars volgens hem in contracten met instellingen opnemen dat ‘een instelling bepaalde bijdragen van familie vraagt. Alleen dan is het mogelijk om familie, en dus ook de cliënt, die geen mantelzorg wil geven buiten de instelling te houden.’

© Nationale Zorggids