Logo_13776778950061_1

(Novum) - Het plan om van de koepelgevangenis in Breda een budgetbejaardenhuis te maken moet de discussie over ouderenzorg op gang krijgen. "Het idee zal mensen tot nadenken stemmen", geeft een woordvoerder van initiatiefnemer Aad Ouborg woensdag na lang aandringen toe. "Dit zou zomaar de toekomst voor bejaarden kunnen zijn."

Ondernemers Ouborg zocht dinsdag de media op met een persbericht en een website waarin werd aangekondigd dat hij van de koepelgevangenis in Breda een goedkoop bejaardentehuis wil maken. Bejaarden zouden hier voor 29 euro per dag terechtkunnen omdat zo veel mogelijk wordt bespaard op personeelskosten. "Dankzij het bed, dat tegelijkertijd een rolstoel is, bent u niet afhankelijk van een verzorger", zo prijst het promotiefilmpje op de website het zogenoemde Robotic Bed aan.

"Het idee is echt", verzekert de zegsman. "Ondernemers kijken naar maatschappelijke ontwikkelingen en naar hoe technische toepassingen ons kunnen helpen. In Japan zijn ze daar al veel verder mee. Met alle bezuinigingen op ouderenzorg, de steeds grotere eigen bijdrage die wordt gevraagd en de kortingen op pensioenen zal dit de toekomst worden."

Op de vraag of het plan niet puur bedoeld is om de maatschappelijke discussie op gang te brengen geeft de woordvoerder zich bijna gewonnen. "Ergens hebt u gelijk. We toetsen dit plan nu, bij de overheid, maatschappelijke organisaties en bij het publiek, en daar gebruiken we de media voor. Het voorstel is ook nog niet ingediend bij de gemeente Breda en de Rijksgebouwendienst. Maar als hier vraag naar is, dan spelen wij daarop in, daar zijn we ondernemers voor."

Over media-aandacht hebben de initiatiefnemers in ieder geval niet te klagen. Meerdere landelijke kranten besteedden dinsdag en woensdag aandacht aan het plan, en op Twitter werd verontwaardigd gereageerd, onder anderen door PVV-Kamerleden Fleur Agema en Lilian Helder. Geconfronteerd met de vraag of het geen hoax is reageert Helder laconiek. "Hoax of niet, feit is dat criminelen het in een gevangenis beter hebben dan onze bejaarden in tehuizen. Schande!"