Normal_dementie_oudere_bejaarde_eenzaam
Statine, een cholesterolverlagend medicijn, blijkt te kunnen voorkomen dat iemand dementie ontwikkelt. Het middel wordt nu voorgeschreven bij een verhoogd cholesterol, diabetes en ter preventie van hart- en vaatziekten. Wetenschappers uit Taiwan hebben ontdekt dat hoge doses statines de kans op dementie tot wel twee derde kunnen verkleinen. Dat meldt Scientias.
 
Deze week wordt in Amsterdam het European Society of Cardiology (ESC) congres gehouden. Dr. Tin-Tse Lin uit Taiwan presenteerde daar de resultaten van een onderzoek onder bijna 58.000 mensen ouder dan 65 jaar die niet dementerend waren. De onderzoekers volgden de proefpersonen een aantal jaren. Na gemiddeld vierenhalf jaar bleken 5516 personen dementie te hebben ontwikkeld. De wetenschappers ontdekten een verband tussen de mate waarin mensen statines gebruikten en de kans dat ze dementie ontwikkelden ongeacht leeftijd of geslacht.
 
Volgens de onderzoekers verkleint een hoge dosis statines de kans op het ontwikkelen van dementie met zestig procent. Hoe hoger de dosis, des te krachtiger bleek het middel tegen dementie te beschermen. Statines worden volgens Tin-Tse Lin op grote schaal gebruikt door ouderen om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen. “Eerdere studies hadden al overwogen dat statines ook een positief effect op dementie zouden kunnen hebben. Dit is het eerste grootschalige onderzoek dat het effect van verschillende statines op het ontstaan van dementie onder ouderen heeft bestudeerd,” aldus Lin.
 
Bij deze resultaten moet wel de kanttekening worden geplaatst dat uit eerder onderzoek is gebleken dat statines vervelende bijwerkingen kunnen hebben. Patiënten die statine gebruiken lopen het risico op spierklachten en andere aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Ook verzwikkingen, verstuikingen en ontwrichtingen komen bij statinegebruikers vaak voor dan normaal.
 
© Nationale Zorggids