Normal_hart_gezondheid

Met een nieuwe bloedtest kunnen dreigende hartaanvallen bij vrouwen eerder worden herkend. Dat hebben onderzoekers van het medische bedrijf Abbott bekend gemaakt tijdens het Cardiologiecongres in Amsterdam, zo meldt RTL Nieuws.

Door de bloedtest kan een hartaanval sneller en nauwkeuriger worden vastgesteld, met name bij vrouwen. De schade aan het hart kan met de nieuwe test veel nauwkeuriger worden gemeten. Dat is gebleken uit een onderzoek in Schotland waaraan 1126 patiënten meededen. Ook in Nederland is de bloedtest onderzocht. In de Gelre ziekenhuizen wordt de nieuwe test al sinds juli toegepast in het kader van een onderzoek door klinisch chemicus in opleiding Laurens Jan Jellema en cardioloog Richard Braam. Van patiënten die worden opgenomen op de afdeling Eerste Harthulp wordt het bloed onderzocht met zowel de oude als de nieuwe test.

'Het is belangrijk om snel met zekerheid vast te kunnen stellen of er sprake is van een hartinfarct,' aldus Braam. 'Dan kunnen we bijvoorbeeld een patiënt medicatie geven of dotteren om verdere hartschade te voorkomen. Met deze nieuwe test kunnen we meten wat we hiervoor niet konden meten. Dat helpt ons om een betere behandeling uit te voeren.'

Een hartaanval is bij vrouwen vaak lastiger vast te stellen dan bij mannen, omdat vrouwen vagere klachten hebben. In de nieuwe bloedtest wordt schade aan het hart gemeten aan de hoeveelheid van het eiwit troponine in het bloed. Deze hoeveelheid stijgt bij een hartaanval. Een dreigend hartinfarct kunnen artsen vooral bij vrouwen met de nieuwe test betrouwbaarder opsporen of uitsluiten, aldus Braam: "Dat is een sprong voorwaarts." Verder is met de nieuwe test al na 2 tot 4 uur duidelijkheid. Dat is aanzienlijk sneller dan met de test die tot voor kort werd toegepast.

© Nationale Zorggids