Normal_copyright_stockfreeimages_ouderen_bejaarden_cursus_computer_computeren

Met computerspellen waarbij het brein flink aan het werk wordt gezet kan mentale aftakeling worden tegengaan. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers door ouderen een speciaal ontwikkeld racespelletje te laten spelen en vervolgens hun hersenactiviteit te meten. De resultaten van het onderzoek werden donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature gepubliceerd, zo meldt het Algemeen Dagblad.

Uit eerder onderzoeken blijkt dat de zogenoemde 'braintraining' bij jongeren weinig effect heeft. Jongere personen worden wel beter in het spelletje naarmate ze het vaker spelen, maar de achterliggende hersenfuncties gaan niet significant vooruit. Voor mensen tussen de 60 en 85 jaar lijkt dat anders te zijn; zij kunnen volgens de onderzoekers van de Universiteit van Californië wel degelijk baat hebben bij zulke spelletjes.

Deelnemers aan het onderzoek speelden het racespel Neuroracer waarbij het nodig is om uiteenlopende taken te combineren, ook wel bekend als multitasking. Terwijl de speler zijn virtuele auto op de baan houdt verschijnen gekleurde stippen in beeld waarop zo snel mogelijk gereageerd moet worden door op een knop te drukken.

Uit het onderzoek bleek dat bij ouderen die het spelletje hadden gespeeld na verloop van tijd de cognitieve functies verbeterden. De oefeningen met het spel hadden een positief effect op hun concentratie en kortetermijngeheugen, dat na zes maanden nog meetbaar bleek.

© Nationale Zorggids