Normal_normal_10971

(Novum) - Een bezuiniging van 89 miljoen euro op het budget voor huishoudelijke hulp en persoonlijke verzorging gaat niet door. Op Prinsjesdag maakt het kabinet bekend dat deze bezuiniging, die voor volgend jaar gepland stond, wordt geschrapt. Dat meldt de NOS vrijdag op basis van ingewijden.

In 2015 worden gemeenten alsnog gekort op het budget dat zij voor deze taken hebben. De Haagse wethouder Karsten Klein (CDA) dreigde vrijdagochtend nog naar de rechter te stappen als bezuinigingen op de thuiszorg niet worden teruggedraaid. Het is in strijd met de gemeentewet als de gemeente hetzelfde moet blijven doen voor minder geld, zei hij tegen de NOS.

Als de bezuiniging inderdaad van de baan is, is dat volgens vakbond Abvakabo FNV weer een stap in de goede richting voor de thuiszorgmedewerkers en hun cliënten. Geplande bezuinigingen in het Zorgakkoord werden eerder al verminderd en uitgesteld.

Nu de bezuiniging van 89 miljoen euro op de thuiszorg is uitgesteld, hebben gemeenten volgens de bond geen enkel argument meer om volgend jaar te korten op de thuiszorg, banen te laten verdwijnen of arbeidsvoorwaarden te verslechteren. "In 2014 kan de werkgelegenheid in de thuiszorg dus volledig overeind blijven."

De actie van thuiszorgmedewerkers gaan voorlopig nog wel door, omdat er voor 2015 nog steeds grote bezuinigingen in de planning staan. Woensdag onderbreken thuiszorgmedewekers van Sensire in de Achterhoek hun werk om met cliënten te protesteren. Bij de organisatie dreigen elfhonderd ontslagen te vallen. Volgens de bond worden de medewerkers vooruitlopend op de bezuinigingsplannen ontslagen. "Het mogelijk schrappen van de bezuiniging van 89 miljoen euro laat zien hoe kwalijk het preventief ontslaan is."