Logo_igz_inspectie_voor_de_gezondheidszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft Stichting Interzorg Noord Nederland onder verscherpt toezicht gesteld voor de duur van zes maanden. IGZ constateerde structurele tekortkomingen in de hygiëne en infectiepreventie bij de stichting.

Stichting Interzorg biedt wonen, zorg en dienstverlening aan ouderen op negen locaties in Noord- en Midden-Drenthe. In januari bezocht de inspectie twee locaties van Interzorg in het kader van haar onderzoek naar hygiëne en infectiepreventie in de zorg. Tijdens dit bezoek bleek de stichting geen beleid te hebben rond deze thema's en de IGZ trof op de twee locaties veel hoge risico's aan.

Bij een vervolgbezoek moest de inspectie constateren dat, ondanks de investeringen die door de stichting waren gedaan, er te weinig vooruitgang was geboekt en dat er bij Interzorg onvoldoende systematisch werd gewerkt. Van structurele invoering en borging van de door de IGZ gevraagde maatregelen was geen sprake. Het management stuurde hierop onvoldoende aan, ook doordat taken en verantwoordelijkheden in de verschillende lagen van de organisatie onvoldoende waren belegd. Hierdoor konden de hoge risico's op onverantwoorde zorg blijven bestaan.

De IGZ wil dat Stichting Interzorg maatregelen neemt om de tekortkomingen in de hygiëne en infectiepreventie structureel op te heffen. Daarnaast moet de stichting werken aan een goed functionerend kwaliteitssysteem zodat verbeteringen goed doorgevoerd worden en geborgd zijn. De inspectie blijft de voortgang van de verbetermaatregelen met onaangekondigde bezoeken volgen.

© Nationale Zorggids