Normal_800px-canelle_cinnamomum_verum_luc_viatour

De consumptie van kaneel heeft mogelijk een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel van mensen met diabetes type 2, ook wel ouderdomsdiabetes. Ook het cholesterolgehalte in het bloed blijkt te kunnen worden beïnvloed door kaneel. Dat meldt AD.

Wetenschappers van vier Amerikaanse universiteiten analyseerden een tiental studies naar het effect van kaneel bij mensen met diabetes. In totaal deden 543 mensen met diabetes type 2 mee aan de onderzoeken.  Een deel van de proefpersonen gebruikte vier tot achttien weken lang elke dag 120 milligram tot zes gram kaneel. Een controlegroep nam geen kaneel tot zich gedurende de onderzoeksperiode.

Uit de analyse van de wetenschappers bleek, bij bloedtesten op nuchtere maag, dat het gebruik van kaneel de bloedsuikerwaarden deed dalen. Ook het gehalte van het slechte LDL-cholesterol daalde terwijl het gehalte van het gezonde HDL-cholesterol steeg. De onderzoekers kunnen echter niet zeggen of het aan te raden is voor mensen met diabetes type 2 om dagelijks kaneel te gaan gebruiken. Uit de analyse kon niet worden vastgesteld wat de beste dosis is voor een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel en hoe lang het gebruikt moet worden.

© Nationale Zorggids