Normal_dementie_oudere_bejaarde_eenzaam

Wetenschappers van het VUmc in Amsterdam gaan onderzoek doen naar honderdplussers die niet dement zijn. Zij hopen zo beter te kunnen begrijpen wat er in de hersenen gebeurt tijdens de ontwikkeling van Alzheimer. Dat meldt Telegraaf.

Na dertig jaar studie is er nog steeds geen medicijn die Alheimer kan voorkomen of vertragen. Onderzoekers van het VUmc hebben daarom gekozen voor een totaal andere benadering. Door gezonde honderdplussers te onderzoeken hopen de wetenschappers te kunnen ontdekken wat het geheim is van al dan niet dement worden. “Om te begrijpen wat er misgaat in de hersenen tijdens de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer, willen wij juist uitzoeken hoe het kan dat het goed gaat,” legt onderzoekster Henne Holstege uit.

In het onderzoek wordt het dna van niet-demente honderplussers vergeleken met het genetisch materiaal van Hendrikje van Andel, die zes jaar geleden op 115-jarige leeftijd overleed als de oudste mens ter wereld. Iets in haar genen beschermde haar tegen dementie en andere oudersdomsziekten, haar hersenen waren bij overlijden nog volledig intact. De wetenschappers willen weten welk gen of welke genen daarin een rol spelen.

© Nationale Zorggids