Normal_zalm_vis_1

Omega 3-vetzuren, zoals die te vinden zijn in vette vis, noten, en lijnzaad blijken geen effect te hebben op het brein. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Iowa, dat verschijnt in het vakblad Neurology. Dat meldt de Volkskrant.

Voor het onderzoek werd zes jaar lang een groep van meer dan tweeduizend oudere vrouwen gevolgd. De vrouwen tussen 65 en 80 jaar oud deden mee aan regelmatige geheugen- en intelligentietests, waarbij ook hun bloed gecontroleerd werd op de hoeveelheid omega-3. Er werd geen verband gevonden tussen de prestaties tijdens de geheugentests en de hoeveelheid vetzuren. Mogelijk wijst dit erop dat het eten van voedingsmiddelen die veel van deze 'goede' vetten bevatten niet helpt om het brein fit te houden.

Het is niet voor het eerst dat de werking van omega-3 wordt ontkracht. Een groot onderzoek uit 2006 liet al zien dat gezondheidsvoordelen door de werking van omega-3 regelmatig overdreven worden. Of het nu gaat om hart- en vaatziekten, kanker of moment van overlijden: omega-3 bleek geen verschil te maken. Toch wordt omega-3 door onder meer het Voedingscentrum nog steeds aangeraden; het advies is om minstens één keer per week vette vis te eten.

In de overkoepelende studie uit 2006 werd geen verklaring gegeven voor de plotselinge ontdekking dat omega-3 toch geen effect heeft. Mogelijk is het zo dat mensen die veel goede vetten binnenkrijgen in het algemeen meer letten op wat en hoe ze eten. In dat geval zou een vermeend effect van omega-3 eigenlijk door een gezondere levensstijl veroorzaakt worden.

© Nationale Zorggids