Normal_ziekenhuisbed

Eén op de drie senioren van zeventig jaar en ouder komt slechter uit het ziekenhuis dan dat ze er in zijn gegaan. Het betreft niet zozeer de verergering van de ziekte, maar bijvoorbeeld functieverlies door valpartijen of ondervoeding, zo blijkt uit onderzoek van artsenorganisatie KNMG. Reden voor verschillende ouderenbonden om het keurmerk 'seniorvriendelijk ziekenhuis' te ontwikkelen, zo meldt de NOS.

De ouderenbonden onderzochten door middel van zogenaamde senioren-scouts 130 ziekenhuizen in Nederland. Slechts 45 ziekenhuizen kregen het keurmerk seniorvriendelijk. Om het keurmerk te krijgen moest het ziekenhuis beschikken over een speciaal geriatrisch team en op tenminste zeven andere punten moest het ziekenhuis minimaal 75 procent scoren.

Zeventig senioren-scouts bezochten 'undercover' verschillende ziekenhuizen om de fysieke omgeving in kaart te brengen. Er werd bijvoorbeeld gekeken naar de bewegwijzering in het ziekenhuis en de communicatie over zorg na ontslag.

'Nog niet overal zijn geriatrische teams en de bereikbaarheid van het invalidentoilet laat nog wel eens te wensen over', zegt de 67-jarige senioren-scout Trudy Heldens. Zij bezocht samen met een andere senioren-scout in totaal zes ziekenhuizen.

Dit weekend bleek uit onderzoek van de NOS dat de wachttijden in ziekenhuizen toenemen voor zorg die vooral ouderen nodig hebben.

De resultaten van het onderzoek van de verschillende ouderenbonden zijn vanaf morgen te zien op www.seniorvriendelijkziekenhuis.nl.

© Nationale Zorggids