Normal_oudere_bejaard_eenzaam

In zeven regio's wordt deze maand gestart met een campagne om financiële uitbuiting van oudere mensen tegen te gaan. Notarissen, bewindvoerders, woningcorporaties en zorgverleners in de afzonderlijke regio's werken mee. Het is de bedoeling dat er meer zicht komt op het kaalplukken van ouderen, zodat er eind volgend jaar een landelijke campagne van start kan gaan. Dat meldt Skipr.

De campagne is een onderdeel van het project Ouderen in veilige handen van het ministerie van VWS. In Nederland worden naar schatting jaarlijks 30.000 ouderen beroofd door hun verzorgers. Volgens het ministerie is financiële uitbuiting van ouderen een vorm van ouderenmishandeling, die echter heel lastig in beeld te krijgen is.

Een voorbeeld van uitbuiting die door deelnemende gemeenten worden gemeld is een mantelzorger die zijn eigen boodschappen afrekent met het pasje van een bejaarde voor wie hij naar de winkel gaat. Ook worden ouderen zodanig geïsoleerd dat niemand anders meer financiële raad kan geven. Er is veel schaamte wanneer mensen in hun omgeving met deze vorm van ouderenmishandeling te maken krijgen. Met de campagne moet er meer openheid komen.

© Nationale Zorggids