Logo_cli_ntenbelang_amsterdam

Ouderen, buurtbewoners, mantelzorgers, zorgverleners, ambtenaren en ondernemers gaan de komende maanden samen op bezoek bij twintig verschillende zorginstellingen in Amsterdam om een zorgschouw uit te voeren. Het doel hiervan is om belanghebbenden te betrekken bij het verhogen van de kwaliteit van zorg en leven. Dat meldt Cliëntenbelang Amsterdam.

Tijdens de zorgschouwen wordt de woon- en leefkwaliteit binnen de zorginstellingen in kaart gebracht. Er vindt een evaluatie plaats van wat er goed gaat en wat nog beter kan, hoe de interactie is met de omwonenden en of de zorginstelling een bijdrage levert aan prettig ouder worden in de buurt.

De zorgschouwen maken onderdeel uit van het project 'Cliënten waarderen, de ouderenzorg in Amsterdam bekeken', waarin wordt samengewerkt met Publicarea. Dit adviesbureau heeft de methodiek ontwikkeld van het zorgschouwen, waarbij een gemengde groep van bewoners, naasten, personeel, management, maar ook buurtbewoners, gemeente en organisaties uit de buurt samen kijken naar mogelijke verbeteringen in de leefomgeving van de zorginstelling. De zorgschouw moet leiden tot praktische verbeterpunten en nieuwe samenwerkingsverbanden.

De uitkomsten van de zorgschouwen in 2013 en 2014 worden beschikbaar voor een breed publiek via clientenwaarderen.nl. Op deze website kunnen Amsterdammers en andere geïnteresseerden goede voorbeelden en inspiratie vinden om het woon- en leefklimaat in (de omgeving van) de zorginstellingen beter vorm te geven.

© Nationale Zorggids