Normal_ouderen_zitten

Mensen van 65 jaar en ouder met een depressie hebben een drie keer zo grote kans om de ziekte van Parkinson te ontwikkelen dan hun leeftijdsgenoten zonder depressie. Dat meldt GGZ nieuws.

Onderzoekers van het Taipei Veterans General Hospital in Taiwan kwamen tot deze conclusie, waarover is gepubliceerd in het tijdschrift Neurology. De resultaten wijzen er niet op dat een depressie de ziekte van Parkinson veroorzaakt. 'Mogelijk vormt de depressie bij sommige mensen een soort voorloper van Parkinson', aldus onderzoeker Albert Yang.

Voor het onderzoek werden gegevens gebruikt uit de nationale zorgverzekeringsdatabase in Taiwan. In een periode van tien jaar werd bij 1,43 procent van de 4.6000 mensen met een depressie de diagnose Parkinson gesteld. Bij 18.500 mensen zonder depressie was dit 0,52 procent. Na correctie van de resultaten voor onder andere leeftijd en geslacht bleek dat mensen met een depressie 3,24 keer vaker de ziekte van Parkinson krijgen.

Volgens de onderzoekers is er een duidelijk verband tussen depressie en Parkinson. 'Parkinson en depressie komen vaak samen voor. Ongeveer 60 procent van de Parkinsonpatiënten hebben in bepaalde mate ook te maken met depressie', aldus Yang. Het is volgens de onderzoekers moeilijk te zeggen of depressie Parkinson veroorzaakt of dat de ziekte van Parkinson leidt tot depressie. Er is meer onderzoek nodig om het verband goed te begrijpen.

© Nationale Zorggids