Normal_stedelijk_museum_amsterdam

(Novum) - Een museumprogramma voor mensen met Alzheimer en andere vormen van dementie wordt in tien musea ingevoerd. Het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum Eindhoven, die het speciale programma in Nederland invoerden, hebben dat vrijdag bekend gemaakt.

De musea hebben de interactieve rondleidingen en workshops eerder dit jaar opgezet naar voorbeeld van het Museum of Modern Art in New York. Het programma moet kunst toegankelijk maken voor dementerende mensen, en het mogelijk maken zich te uiten.

Musea in Nederland en België kunnen zich aanmelden voor het dementieprogramma. De geselecteerde instellingen krijgen een gespecialiseerde projectmedewerker in huis die de workshops en rondleidingen opzet. Museumpersoneel krijgt een speciale training.

De ervaringen van de musea en de effecten op dementerende bezoekers worden onderzocht en na drie jaar vastgelegd in een rapport. Het is de bedoeling dat ook de medische wereld daaruit lering kan trekken over de invloed van kunst en cultuur op mensen met dementie.