Normal_eenzaam_ouderen_bejaard

Zorgbehoevende ouderen moeten niet worden weggestopt in een verzorgingshuis, maar onderdeel blijven van onze samenleving. Dat zegt architect Marianne Loof in een interview met Architectenweb.

Volgens Loof van LEVS Architecten zijn er in de laatste twintig jaar in de architectuur grote stappen gezet op het gebied van ouderenzorg. Bij het bouwen van zorginstellingen maakte een 'ziekenhuisgedachte' gaandeweg plaats voor een woongedachte. 'Een zorggebouw moet er zo veel mogelijk uitzien als een appartementencomplex', stelt Loof. 'Het moet geen icoon zijn, waar mensen al van ver weg kunnen zien dat er iets bijzonders gebeurt, maar juist onderdeel zijn van de gemeenschap. Het moet een sfeer hebben van een 'gewoon' gebouw dat praktisch en functioneel is voor de zorg.'

Volgens de architect is het vooral belangrijk dat de ouderen onderdeel blijven van de samenleving. De bewegingswereld van ouderen wordt steeds kleiner naarmate ze ouder worden. 'Daarom is het belangrijk om de stad of het dorp naar de ouderen toe te halen', aldus Loof.

Een voorbeeld van een project waarin dit gerealiseerd wordt, staat in Utrecht. In het project De Bouwmeester staat de ontmoeting centraal. Het gebouw bevat woningen voor lichte tot uitgebreide zorg, een kinderdagverblijf, gewone woningen en een wijkcentrum. Midden in het gebouw bevindt zich een 'beschermende' binnenhof als een ontmoetingsplaats voor alle bewoners en bezoekers. Het ontwerp is tot stand gekomen in samenwerking met de zorgpartijen, wooncorporaties, commerciële partijen en andere gebruikers.

'Er moet op een natuurlijke en vanzelfsprekende manier ontmoeting gaan plaatsvinden tussen de oude en jonge mensen, zodat de ouderen onderdeel blijven van de samenleving', vindt Loof. 'Met onze gebouwen geven wij, door alle functies te bundelen, de ingrediënten tot deze ontmoeting.'

© Nationale Zorggids