Normal_paling_gebakken

Zelfstandig wonende 70-plussers eten meer ongezonde verzadigde vetzuren en zout en minder volkoren producten, fruit en vis dan aanbevolen. Bovendien volgt maar een kwart het advies op om extra vitamine D te slikken. Dat blijkt uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Een op de vijf ouderen heeft ernstig overgewicht. Een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging zijn voor jong en oud van belang om chronische ziekten en beperkingen tegen te gaan. Voldoende vitamine D vermindert het risico op vallen en botbreuken.

Ruim 700 zelfstandig wonende 70-plussers uit vijftien gemeenten verdeeld over het land werden voor het onderzoek thuis geïnterviewd over hun voeding van de voorgaande dag. De meeste deelnemers waren relatief vitaal. Uit het onderzoek bleek dat deze ouderen vooral thuis eten en drinken. In vergelijking met vijftigers en zestigers eten ze minder vlees, sauzen en graanproducten en drinken ze minder alcoholische dranken. Fruit, suiker en zoetwaren, en smeer- en bereidingsvetten eten zij juist meer.

Aan dit onderzoek deden weinig ouderen met functionele beperkingen mee. Zij hebben een lagere inname van energie, eiwit, groente, alcohol, calcium en magnesium en een verhoogd risico op ondervoeding. Gericht onderzoek naar de kwaliteit van de voeding van kwetsbare ouderen is nodig.

© Nationale Zorggids