Normal_pillen_medicatie_medicijnen

Britse wetenschappers hebben een nieuw medicijn ontwikkeld dat het afsterven van hersencellen zou kunnen voorkomen bij patiënten met Alzheimer en Parkinson. Door positieve testresultaten wordt de ontwikkeling van het medicijn gezien als keerpunt in de strijd tegen deze ziektes, zo meldt het AD.

Bij zowel Alzheimer als Parkinson vindt er een opstapeling plaats van schadelijke, misvormde proteïnes in de hersenen. Door deze opstapeling sterven uiteindelijk de zenuwcellen rond de hersenen af, wat leidt tot aftakeling van de hersenfunctie.

Het medicijn werd door de wetenschappers getest op muizen met de ziekte van Prion. Deze ziekte is zeldzaam bij mensen maar heeft een vergelijkbaar effect op de hersenen. Uit de tests bleek dat het ontwikkelde medicijn de aftakeling van de hersenfunctie kan tegenhouden.

Het medicijn moet nog worden getest op mensen, maar wetenschappers zijn het er over eens dat het medicijn in de toekomst kan leiden tot de eerste effectieve behandeling van ziektes zoals Alzheimer. De ontwikkeling van het medicijn kan echter nog jaren duren.

'We moeten nog een lange weg afleggen voor we bruikbare medicijnen hebben voor mensen - deze versie had ernstige neveneffecten', zegt onderzoeksleider Giovanna Mallucci. 'Maar het ontwikkelen van medicijnen die deze ziektes kunnen tegenhouden, is nu een echte mogelijkheid.'

© Nationale Zorggids