Normal_scootmobiel_ouderen

Revalidatiecentrum Roessingh heeft de eerste, in eigen huis ontwikkelde scootmobiel simulator in gebruik genomen. Onder de naam SCOMOSI zal het apparaat worden ingezet om revaliderende patiënten voor te bereiden op het gebruik van de scootmobiel. Dat meldt Zorgvisie.

In de SCOMOSI kunnen gebruikers met behulp van virtual reality in een veilige omgeving vertrouwd raken met alledaagse verkeerssituaties. Met een speciaal trainingsprogramma kan er veilig en intensief geoefend worden met het rijden op een scootmobiel.

Uit onderzoek is gebleken dat zelfs een beperkte inzet van de simulator in combinatie met het rijden in een echte omgeving (50 procent met simulator, 50 procent met echte scootmobiel) even goed is als de huidige manier van leren rijden met een scootmobiel. De verwachting is dat revaliderenden na het volgen van het SCOMOSI programma zelfverzekerder aan het verkeer zullen deelnemen.

In Nederland rijden momenteel ruim 180.000 scootmobielen rond. Mede door de vergrijzing zal dit aantal naar verwachting in het jaar 2030 ruim verdubbeld zijn. Jaarlijks komen 1.200 mensen in het ziekenhuis terecht na een ongeval met een scootmobiel.

© Nationale Zorggids