Normal_bejaard_dementie_oud_handen_zorg_euthanasie_

Een online petitie van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) over hulp bij zelfdoding is inmiddels door bijna 24.000 mensen ondertekend. De vereniging vindt dat hulp bij zelfdoding door naasten, en dus niet door artsen, bij mensen met een weloverwogen doodswens niet strafbaar moet zijn. Dat meldt Trouw.

De NVVE kwam met de petitie na een zaak rond de 71-jarige Albert Heringa die zijn moeder hielp sterven. In september werd door het Openbaar Ministerie drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen de man. De NVVE zegt die eis erg hoog te vinden.

Heringa hielp in 2008 zijn 99-jarige moeder met het beëindigen van haar leven. De moeder was van mening dat haar leven was voltooid en had daarover al driemaal met haar huisarts gesproken, die echter niet zomaar wilde meewerken. Volgens de justitie hadden zoon en moeder een tweede arts moeten consulteren.

Heringa had de zelfdoding van zijn moeder aanvankelijk stil gehouden. 'Dat ik hier toch sta, heeft te maken met grotere maatschappelijke belangen', zei hij in de rechtbank. 'Dat zijn belangen die de huidige wet dwarsboomt.' Hij wil dat de strafbaarheid van hulp bij zelfdoding uit het Wetboek van Strafrecht verdwijnt. De NVVE steunt hem daarin.

© Nationale Zorggids