Normal_edith_schippers__3_

Ministeries, gemeenten, bedrijven en andere organisaties gaan samenwerken in het Nationale Programma Preventie, dat in februari 2014 van start gaat. Het preventieplan moet eraan bijdragen dat mensen op scholen, in de wijk en op het werk gezond worden gehouden. Dat meldt Skipr.

De ministerraad heeft vorige week ingestemd met het preventieplan van minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, dat van 2014 tot en met 2016 moet worden uitgevoerd. De bewindslieden willen met het programma roken, overgewicht, diabetes en overmatig drinken tegengaan. Mensen zullen worden gestimuleerd om meer te gaan bewegen. Op meer dan 850 scholen moet er aandacht komen voor deze thema’s, zodat jongeren betere keuzes maken voor hun gezondheid. Op wijkniveau zal worden gewerkt aan manieren om de gezondheid van kwetsbare groepen aan te pakken. Dat wordt nu al geprobeerd en de eerste resultaten zijn positief, aldus Schippers en Van Rijn.

Ook op de werkplek is preventie belangrijk: er komt extra aandacht voor veilige werkomstandigheden en de combinatie van werk en mantelzorg. Daarnaast moet de zorg ervoor zorgen dat de gezondheidsbescherming van mensen op orde is en blijft. Zo moet er meer worden gedaan tegen antimicrobiële resistentie omdat sommige ziekmakers niet meer reageren op antibiotica. Andere zaken die volgens Schippers en Van Rijn moeten worden aangepakt zijn de overdraagbaarheid van ziektes van dieren op mensen, voedselveiligheid en gehoorschade.

© Nationale Zorggids