Normal_menzis_logo1

(Novum) - Medicijnen die de Twentse oud-neuroloog Ernst Jansen voorschreef zonder dat daar een indicatie voor was kostten zorgverzekeraar Menzis bijna 320 duizend euro, bleek maandag voor de rechtbank in Almelo. Jansen noteerde alleen de uitslag van alzheimeronderzoek, maar het onderzoek zelf werd nooit gedaan. Menzis heeft aangifte gedaan van fraude.

Menzis heeft bij wijze van steekproef dertien dossiers onderzocht. In alle gevallen bleek het vereiste onderzoek te ontbreken. Door Jansens handelwijze konden de patiënten wel het alzheimermedicijn exelon krijgen. De verzekeraar vond dit een 'zeer ernstige kwestie', zei de voorzitter van de rechtbank maandag in de strafzaak tegen de Twentse oud-arts.

Jansen verdedigde zijn handelen. Volgens hem ging het om patiënten met een voorstadium van de ziekte van Alzheimer. Hij wilde hen de medicatie niet onthouden omdat ze er volgens hem in dat vroege stadium al baat bij hadden. Dat zou later ook aangetoond zijn. Als moest worden gewacht tot ze er officieel voor in aanmerking kwamen, zouden patiënten al behoorlijke last hebben van de ziekte.

De Amsterdamse neuroloog Rien Vermeulen nam het vorige week op voor Jansen. Hij zei dat ook hij scores van neurologische tests wel eens enigszins aanpaste om patiënten in aanmerking te laten komen voor medicijnen. Het AMC in Amsterdam noemde deze uitspraak 'onverstandig'. Vermeulen mag er niet langer patiënten behandelen.