Normal_ouderen_handen_thuiszorg_steun

(Novum) - De thuiszorg komt toch niet onder de verantwoordelijkheid van gemeenten te vallen. Het wordt in de Zorgverzekeringswet ondergebracht, schrijft NRC Handelsblad woensdag op basis van ingewijden.

Tegen de plannen uit het regeerakkoord bestonden veel bezwaren van gemeenten en de zorgsector. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) zou met deze stap aan die bezwaren tegemoet komen. Ook lijkt hij zo verzekerd van een meerderheid in de Eerste Kamer voor het hervormen van de langdurige zorg. Het kabinet wil de uitgaven aan bijzondere ziektekosten terugbrengen van 27 miljard euro per jaar naar tien miljard euro per jaar.

In de oorspronkelijke plannen zouden veel ouderen hun recht op huishoudelijke hulp en persoonlijke verzorging verliezen. De gemeente Den Haag had becijferd dat alleen al in die gemeente 6750 mensen het risico lopen niet meer zelfstandig te kunnen wonen door de bezuinigingen. Den Haag waarschuwde dat het rijk een stuk duurder uit is als al deze mensen moeten worden opgenomen omdat ze niet meer thuis kunnen wonen.

De gemeente dreigde in september naar de rechter te stappen omdat de bezuinigingen op de thuiszorg in strijd zouden zijn met internationale verdragen en de gemeentewet.