Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

(Novum) - Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) heeft er begrip voor dat gemeenten er moeite mee hebben dat niet zij, maar de zorgverzekeraars verantwoordelijk worden voor persoonlijke verzorging. De kwaliteit van de zorg moet echter voorop staan, en niet de vraag uit welk potje de zorg wordt betaald.

Dat zei Van Rijn woensdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur in een reactie op het bericht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de samenwerking aan de decentralisatie van de zorg op te schorten. Directeur van de VNG Jantine Kriens zei woensdagavond in Nieuwsuur dat gemeenten eerst willen kijken wat de consequenties zijn van de aanpassingen van de plannen, die Van Rijn woensdag bekendmaakte.

Gemeenten vrezen dat door de gewijzigde plannen de bezuinigingen uit het regeerakkoord onhaalbaar zijn. Gemeenten moesten volgens het regeerakkoord veertig procent bezuinigingen op huishoudelijke hulp, 25 procent op begeleiding en vijftien procent op verzorging.

Deze volgens de VNG aanzienlijke bezuinigingen zouden in de ogen van de gemeenten haalbaar zijn geweest door de omvang van het nieuwe takenpakket, bijvoorbeeld door gebruik te maken van slimmere combinaties. "We moeten even goed kijken of dat waarvan we hebben gezegd dat we dat gaan doen, nog kunnen realiseren", aldus Kriens.

De VNG legt de kwestie aan het einde van de maand voor aan de leden in een ledenvergadering.